/ Дарик Варна, архив
Със заповед на кмета на Лом Пенка Пенкова в общината е обявено бедствено положение. Причината е тежка авария на довеждащ водопровод, заради която хората в града и околните села остават без вода следващите седем дни.

Спукан е довеждащият водопровод към Лом от помпена станция Добри дол. Той е много амортизиран, поставен е през 70-те години. Водата, която преминава през него, е с дебит 200 литра в секунда. Силната струя вода при пробива е изкопала огромна яма с дълбочина над 6 метра. Тръбата сякаш е срязана с нож, разказват очевидци.

ВиК-аварии подлудиха жителите на Лом

Свикан е Общинският кризисен щаб. Единственият начин за възстановяване на водоподаването за град Лом и селата Замфир, Добридол, Сливата, Орсоя и Арчар е свързването на новоизграден участък от напорния водопровод със стария, пише в съобщение на интернет страницата на община Лом.

Технологичното време за спешна изработка на специфични части и строително-монтажните работи ще отнемат около седем дни. Заради безводието, детските ясли и градини, млечната кухня и училищата на територията на град Лом, ще преустановят работа на 18 и 19 октомври.

За хората от града и селата, в които няма вода, ще бъдат осигурени водоноски, като местонахождението им ще бъде обявено допълнително. Наличните в момента водоноски приоритетно обслужват социалните центрове и институции.

За информация: тел. 0971/69-116, 66 038, 0884/ 069-128.