вода чешма
вода чешма / ThinkStock/Getty Images
Поредните аварии по гравитачния водопровод от помпената станция в Добридол до Лом пак оставиха близо 25 000 граждани без вода за три дни, съобщава в. „Лом прес“. Водата бе спряна първо на 26 август, аварията бе отстранена и водоподаването нормализирано, но още на следващия ден Лом отново остана на сухо, този път, заради авария на електропровод и спиране на тока в помпената станция. В четвъртък, 30 август, градът отново бе без вода, след като се наложи нов авариен ремонт на гравитачния водопровод между селата Сливата и Орсоя. Само 10 дни по-рано две тежки аварии по водопровода отново бяха причината Лом да остане без вода за 24 часа.

Заради компрометирания 40-годишен 20-километров тръбопровод от Добридол до града, Лом бе подложен на безводие през горещото лято на 2017 г. Авариите по водопровода са стотици. През 2013 г. бяха регистрирани 163 аварии само по този водопродовод, през 2014 г. те вече са 171, а през 2015 г. - над 200, толкова са и през последните две години. Според данните на „В и К“ Лом, през 2017 г. по външния довеждащ водопровод са станали близо 300 аварии, като през юни, юли и август Лом оставаше без вода пет дни за повече от 24-часа. Пак според данни на дружеството, близо 80 на сто са загубите на питейна вода само от изгнилия довеждащ водопровод.

Още през 2016 г. Община Лом изготви проект "Авариен ремонт на напорен тръбопровод от ПС "Добридол" до HP V 300 м3", за който през 2017 и в началото на 2018 г. получи финансиране в размер на близо 1 400 000 лв. С тези средства започна изграждането на близо километров участък - напорния водопровод, който беше основната причина за честите аварии и спиране на водата. Ремонтът на напорния водопровод започна в началото на тази година с доставката на нови тръби и монтирането им, но в момента временно е спрян заради очаквана доставка от Франция на клапан и ще продължи до приключването му през октомври.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството Община Лом очаква още 266 935 лв., които ще бъдат изплатени при приключването на обекта. За ремонта на целия външен 20-километров водопровод от Добридол до Лом обаче ще са необходими още близо 5 милиона лева, които Община Лом също не може да осигури от местния бюджет и се надява на помощ от държавата. А заради неизпълнения т. нар. „Воден цикъл“ в мандат 2011 - 2015 г., над 50 % от водопроводната мрежа в града е напълно амортизирана, което също води до аварии и спиране на водата и предизвиква сериозно недоволство сред жителите на Лом.
 
в. "Лом прес"