Ново откритие при разкопките край Вратцата - бронзова тракийска фибула
Ново откритие при разкопките край Вратцата - бронзова тракийска фибула / личен архив Нарцис Торбов

 Бронзова тракийска фибула е новото откритие на археологът ст.н.с. д-р Нарцис Торбов при разкопките му в м. Градище, край Вратцата. На 07.07т.г. след тримесечни разкопки той достигна до тракийския културен пласт. Пластът се намира на 1, 30 м дълбочина под субструкцията (основите) на средновековна отбранителна кула. Разположен е на 0, 25-0, 40 м под културния пласт от римската епоха - III-V в, състоящ се от постройки, изградени от тухли и камък.

Пластът от времето на траките е с дебелина 0, 15 - 0, 20 м и е върху материковата скала. Разкрити са множество фрагменти от трапезна керамика и въглени. Намерена е и бронзова фибула (закопчалка за дреха), подобна на днешните безопасни игли. Тя е орнаментирана с врязвания и е използвана като накит за украса на дрехите на жена от аристократичен произход. Фибулата е добре запазена и има дължина 4, 5 см и височина 2, 5 см.

Такива фибули са намерени в Могиланската могила във Враца, където са открити златен венец и сребърен наколенник с позлата. Те свидетелстват, че в могилата в Гробница II са погребани тракийски владетел и младата му съпруга. Ст.н.с. д-р Нарцис Торбов предполага, че в местността Градище е съществувало селище, което през втората половина на IV в. пр. Хр. се е утвърдило като династичен център, управлявал северозападните тракийски земи. Неговите владетели са погребани в Могиланската могила във Враца.