Новите контейнери.
Новите контейнери. / Община Видин
В месец май приключи подмяната на съществуващите до сега цветни контейнери за разделно събиране на отпадъци в гр. Видин. Това е поредно усилие на ръководство на Община Видин и ЕКОПАК България АД за устойчиво развитие и опазване на околната среда в района на Видин. По този начин общината изпълнява своите ангажименти, разписани в Закона за управление на отпадъците.

Основната цел на ръководството е да се намалят рисковете за здравето на хората с въвеждането на европейските стандарти при събирането, депонирането и обработката на отпадъците.

На територията на гр. Видин са разположени 339, по 113 жълти, сини и зелени контейнери, тип „иглу“. Новите контейнери не позволяват да се поставя друг вид отпадък, осен този, за който са предназначени, както и неговото изваждане.

През май ЕКОПАК България АД организира информационно-образователна кампания за деца, ученици и жители на Видин с цел разясняване на ползите от разделното събиране и рециклирането на отпадъци.
 
Припомняме, че синият контейнер е за събиране на хартиени и картонени опаковки, жълтият - за  пластмаса и метал и зеленият - за стъклени опаковки.  Община Видин призовава гражданите да използват контейнерите за разделно събиране по предназначение. Сигнали, мнения и въпроси могат да бъдат подавани на телефони 094 609 442 и 094 609 459.
 
Днес, 5 юни, е  Световен ден на околната среда.