Община Враца
Община Враца / Дарик Враца
При не голям интерес премина снощи общественото обсъждане на новата транспортна схема на Община Враца. „Целта ни е подобряване на предлаганата услуга, осъвременяване на маршрутите и не на последно място подобряване на атмосферния въздух“, обясни още в началото зам.-кметът Мария Попова. Новата транспортна схема е нужна и за да може Община Враца да кандидатства с два проекта за подмяна на съществуващите тролейбуси и за закупуване на нови електробуси.

„При разработването на схемата сме изпълнили изискването на закона да няма дублиране на линии, от всяка линия да има достъп до минимум две други и всяко жилище в града да отстои до транспортна линия на не повече от 400 метра“, посочи и управителят на „Тролейбусен транспорт“ Николай Вълков. Създават се и нови линии, които да обслужват фирмите в Източната промишлена зона на града. Новото е вкарването в градската транспортна схема на автобусите до селата Згориград и Нефела, което означава по-чести курсове и цени като за градски транспорт, уточни още Вълков.

Сред направените в зала предложения бе удължаване на линията през източната промишлена зона до строителните магазини в края на града, отпадане на линията до Ученическото градче и др.

Новата транспортна схема ще бъде разгледана и гласувана от Общинския съвет, а крайният срок за кандидатстване с двата проекта за нови транспортни средства е до 30 май.