Недоволни заплашвали служители от Инспекцията по труда
Недоволни заплашвали служители от Инспекцията по труда / Областна администрация Враца

Служители  на дирекция „Инспекция по труда“ Враца са получавали заплахи, заради извършваната от тях дейност през годината, обяви днес директорът Румен Младенов по време на 20-тия антикорупционен форум, организиран от едноименния Обществения съвет към Областна администрация Враца. Младенов обяви още, че освен заплахи, в рамките на месец два пъти са пукани гумите на служебния автомобил на дирекцията, надрасквани са и коли на служители. Сигналите за това са подадени към органите на реда.

На днешния форум част от институциите, работещи на територията на областта направиха отчет за свършената работа през годината, в контекста на антикорупционната им дейност.

За работата си в тази насока говориха и представители на общините Враца и Криводол.

От антикорупционна мрежа  Ангажираност Граждански Инициативи  и Прозрачност /АГИП/- Враца оповестиха данните за гражданското доверие в институциите и обявиха рейтинга на общините от област Враца. Първенството за прозрачна община за трета поредна година е отредено на Община Мездра, а при институциите най-прозрачната е НАП – офис Враца. Най – динамично развиваща се териториална структура в посока прозрачност е инспектората по образованието. При общините в област Враца, най-динамично развиващата се община по показател прозрачност и гражданско доверие е община Борован.

На антикорупционния Любомир Маринков представи пред участниците дейността на Областния съвет за превенция на корупцията през 2013, в това число и реализираната антикорупционната информационна кампания „Изграждане на интегритет –управление по правилата – 2013 година“.

 

През януари 2014 година Областна администрация - Враца, ще бъде домакин на организирано от асоциация „Прозрачност без граници“ - София, еднодневно обучение за повишаване на капацитета и експертизата на служители от регионалната, местната власт, бизнеса, гражданския сектор и медиите, които са пряко ангажирани и работят по Закона за обществените поръчки. Семинарът се предвижда да бъде за 60 човека и ще се проведе в Областна администрация – Враца. Лектори ще бъдат представители на асоциация „Прозрачност без граници“.