Фестивал
Фестивал / Община Мездра
Над 300 участници от цяла България ще покажат своите певчески и танцови възможности на второто издание на  Националния  фолклорен  фестивал „Белокаменица“. Той ще се проведе на 26.08.2017г. в мездренското село Царевец.
 
Целта на фестивала е да популяризира българското народно творчество и да покаже красотата на един от най-добре развитите занаяти в с.Царевец – добив и обработка на прочутия в цял свят врачански камък. Каменните блокове от кариерата край селото са еталон за най-високо качество, златните ръце на майстори – каменоделци от Царевец са оставили своя отпечатък по много значими сгради и обекти в цялата страна.
 
Официалното откриване на фестивала ще бъде от 10.00ч., като преди това в 09.30ч. участниците ще засадят дръвчета, а от 09.50 ч. ще започне дефиле  на  участниците и на  гостите от Мотоклуб „Велика България“ и Национално движение „Хан Кубрат“. В 10.10ч. ще бъдат представени участниците във Втория национален фолклорен  фестивал „Белокаменица“.
 
Първата част на програмата ще продължи до 12.30ч. По време на паузата гостите ще имат възможност да се насладят на уникалните изпълнения на Танцов ансамбъл „Мездра“ с художествен ръководител Мирослав Аспарухов.
 
Втората част на програмата ще започне в 14.00ч. с изпълнения на Мъжка  фолклорна  група „ Змей  горянин“ при НЧ „ Факел-1926г.“ – с. Зверино.
В 18.35ч. ще бъдат наградени победителите в трите категории - групови певчески изпълнения, танци и индивидуални изпълнения.
 
Финал на празничната програма ще дадат изпълнителите от духовия оркестър от село Новачене. След края на техните изпълнения, небето над селото ще бъде озарено от пъстроцветна празнична заря. Пълната програма на втория Национален  фолклорен  фестивал „Белокаменица“ може да видите в прикачения файл.
 
 
Община Мездра