празник
празник / Община Монтана
Монтана отбеляза авансово 8 април – Международния ден на ромите, с пъстър концерт. В програмата му бяха вплетени традиционни ромски и ориенталски танци, латино и брейк денс, детски и поп песни. На сцената се изявиха деца, подготвени в извънкласните форми по Програма ЗОВ («Здраве и образование за всички»).
С изпълненията си се открои на дуета Вера (вокал) и Асен (китара) Борисови, както и виртуозните танцьорки Албена и Александра от кв. “Огоста”. Публиката в препълнената зала на Драматичния театър изпрати с бурни овации и 12-годишната Стефка Андреева от кв. “Кошарник”, дръзнала да изпее хитът на Уитни Хюстън от филма «Бодигард». Че това е новата Софи Маринова, коментираха познавачи, възхитени от тоновия обем на гласа й.

празник
Община Монтана

Грациозната третокласничка Рая Андреева – солистка на индийски танц, впечатли не само със своята пластичност и ритмичност, но и с невероятното си излъчване. Умиление предизвикаха и малчуганите от Детска градина № 8 „Пролет”, а темпераментното циганско хоро на децата от с. Габровница вдигна градуса на настроението.
Голяма заслуга за успеха на концерта имаха конферансиетата Йоана и Жерина, подготвени от актрисата Анастасия Янчева, която беше и сценарист на празничното шоу. Това обяснява и участието на театралното студио на ОДК “Ние, врабчетата”, както и специалният поздрав, отправен от Жанета Пейна – солистка на вокално студио “Детски смях”, победителка в множество певчески конкурси.

празник
Община Монтана

Концертът започна с приветствие от заместник-кмета Тихомир Антонов, който подчерта, че приобщаването на ромския етнос и подобряване на условията на живот, образователното равнище и здравния му статус е важен акцент в политиката на Община Монтана.
Преди темпераментния музикално-танцов спектакъл във фоайето на театъра бе подредена изложба на клуба по фотография към ОУ “Георги Бенковски” – кв. “Кошарник”, и Първо ОУ “„Св. Св. Кирил и Методий“. Експозицията бе открита с кратка драматизация, подготвена от групата по художествено слово към училището в с. Габровница.

празник
Община Монтана

Малките певци, танцьори и артисти са от училищата и детските градини, които участват в проекта на Община Монтана „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. 

празник
Община Монтана