Международна акция за почистване на крайбрежието на река Дунав
Международна акция за почистване на крайбрежието на река Дунав / Областна администрация Видин

Служителите на Областна администрация Видин участваха днес в почистване на дунавския бряг край града. Начало на акцията в 10.00 часа на градския плаж при крепостта „Баба Вида" дадоха областният управител на област Видин Момчил Станков и заместниците му - Огнян Ценков и Албена Георгиева. В подкрепа на екипа от Калафат пристигна кметът на съседния румънски град Мирча Гуца.

Международна акция за почистване на крайбрежието на река Дунав
netinfo

По този начин Видин се включи в най-мащабната доброволческа акция за почистване на Дунав, която днес се провежда в Европа по повод Международния ден на реката - 29 юни. Тя беше организирана в рамките на националната инициатива „Да изчистим България заедно", осъществявана от bTV с подкрепата на Министерството на околната среда и водите.

Международна акция за почистване на крайбрежието на река Дунав
netinfo
"За радост се оказа, че нашата крайбрежна ивица не е толкова замърсена. Благодаря на всички жители на област Видин и ги приветствам за усилията да запазим реката чиста", коментира областният управител. Момчил Станков посочи, че в почистването на дунавския бряг край Видин са се включили над 400 доброволци от общинската администрация, институции и граждански организации в града. Повече от 1000 души са участвали в акцията от цялата област.

„Тази екологична инициатива паралелно се провежда и в Калафат. В нея участват около 400 ученици и 100 възрастни хора", каза във Видин кметът на румънския дунавски град Мирча Гуца. „Мостът над Дунав свързва Видин и Калафат в един общ град. Акции от този род ни сплотяват още повече", подчерта г-н Гуца.

Международна акция за почистване на крайбрежието на река Дунав
netinfo

По време на почистването деца намериха фрагменти от керамика от Римската епоха. Античните предмети бяха открити на градския плаж от 12-годишния Михаил,11-годишния Цветомир и 5-годишния Божидар. „Това е много ценна находка от античното селище „Бонония". Виждаме фрагменнти от различни съдове, включително сторителна керамика от III-VI век. Тук по протежение на цялата брегова ивица се намират такива фрагменти, понякога реката изхвърля и монети и други ценни артефакти", коментира Фионера Филипова, директор на Регионален исторически музей - Видин. Тя поздрави децата за съобразителността им и ги покани да посетят видинския музей, където ще се съхраняват новооткритите антични предмети.

Областният управител и неговите заместници наградиха с грамоти тримата откриватели, както и всички деца на служителите в областната администация, които участваха в екологичната акция.

Международна акция за почистване на крайбрежието на река Дунав
netinfo