/ Община Видин
„Сигурността на учениците от ППМГ „Екзарх Антим I“ и СУ „Цар Симеон Велики“ е водещ мотив при преместването им по време на ремонта на двете сгради“, това каза днес кметът на Видин Огнян Ценков. Изявлението бе направено по повод оживения дебат, който се проведе днес на извънредното заседание на общинския съвет в града.

Общинските съветници трябваше да гласуват предложение относно преместването на учениците от двете училища, заради старта на строително-ремонтните дейности в рамките на проект „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин” по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“.

Общински съвет Видин.
Община Видин


Внесеното предложение, което впоследствие бе прието, предвижда учениците от V-XI клас на ППМГ "Екзарх Антим I“ да провеждат учебните занятия в ОУ „Любен Каравелов“, а от XII клас - в  ОУ „Св. Климент Охридски”; тези от VIII–XII клас на СУ "Цар Симеон Велики“ - в ОУ “Отец Паисий“, а учениците от начален и прогимназиален етап на същото учебно заведение да бъдат преместени в северното крило, като с оглед безопасността на всички се осигури пълно изолиране на южното крило на сградата за времето на извършваните строително-монтажни работи, съгласувано с изпълнителя.

Подготовката по преместването на учениците, педагогическите специалисти и непедагогическия персонал трябва да приключи в срок до 21 октомври 2018 г. включително.

Ученичка от Видин получи национална диплома

„Всичко това предизвика дискусии в групата на „Единни за промяна“, които аз считам, че не са основателни. Тези значими проекти са извървели своя път, те са изстрадани от видинчани и най-вече от ръководствата на училищата, от родителите на децата, които учат там. Ще има известни неудобства, защото в случая дейностите не могат да се извършват едновременно с учебния процес.

Те включват освен изграждането на физкултурни салони, също и цялостни строителни работи вътре в самите сгради, както и оформяне на околното пространство“, каза Огнян Ценков.

Той обясни, че решенията за преместването на учащите се вземат от ръководствата на училищата, в диалог с училищните настоятелства и обществените съвети, при провеждане на родителски срещи и подчерта, че водещия мотив е осигуряването на безопасността и здравето на децата.

„За това, което беше изтъкнато във връзка с провеждането на тръжните процедури обясних, че процесът е започнал още през 2011 г. Извървени са всички стъпки, за да се стигне в крайна сметка до това подобряване на образователната инфраструктура.

В никакъв случай не мога да приема подобни обяснения, които представят нещата в негативна светлина, внасят напрежение и изопачават всичко хубаво, което ние успяваме да осъществим с много труд.

Удовлетворен съм, че нашите съграждани забелязват усилията и резултатите от постигнатото за тези близо три години през настоящия мандат от мен, от моя екип и цялата общинска администрация“, коментира кметът. Той допълни, че направеното вече дава своите плодове и сред най-важните успехи е финансовото стабилизиране на Общината.