Кръгла маса популяризира профилактиката на оралните заболявания при децата
Кръгла маса популяризира профилактиката на оралните заболявания при децата / Община Видин

Кръглата маса във връзка с изпълнението на дейностите за 2013 година по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца 0-18 г. се проведе във Видин. Програмата е на Министерството на здравеопазването.  Форумът се проведе в СОУ “Цар Симеон Велики“, а неин организатор е Български зъболекарски съюз – Районна колегия Видин.

Тази година за пореден път се провежда безплатна силанизация на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 6 до 9 години, а Видин е една от 11-те области в страната, избрана за реализиране на инициативата. Кметът на Видин връчи благодарствен адрес до организаторите на дейностите по националната програма в лицето на д-р Виктория Жекова – член на Националния координационен съвет и ръководител на екипа за силанизация в национален мащаб.

Провеждането на кръглите маси има за цел да се популяризира Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата. Освен това те имат роля в подобряването на научните познания и здравната култура в областта на профилактиката на оралните заболявания, както на децата, така и на родителите, учителите, медицинските специалисти, които работят в детските градини и училища, и отговорните за здравеопазването и образованието лица в съответните области.

 

Тази година силанизацията ще продължи до 20 ноември. Тя е безплатна за децата от 6 до ненавършени 9 години и е извън предвидените манипулации по Националната здравноосигурителна каса.