Константин Проданов: Искаме по-голям кръг от хора да взимат решенията
Константин Проданов: Искаме по-голям кръг от хора да взимат решенията / Дарик Враца

Новият председател на ПП АБВ Константин Проданов посети тази вечер Враца за среща с местните общински ръководства и симпатизанти. Той бе придружен от зам. председателя на партията Марин Киров, а домакин на срещата бе областният лидер Иван Аспарухов. Това е първата среща на лидера на партията извън столицата.

„Нашата цел е да се върнем там, където АБВ стартира. Първо - партия тип „движение“, където идеите се генерират отдолу нагоре. Не е толкова важна партийната структура, членството и т.н., по-важно е да привлечем по-голям кръг от хора, които да взимат решенията. Ще отидем навсякъде в страната за да чуем и коментираме на място реалните проблеми на всяко едно място и на това да стъпи в последствие програмата на партията. Да се върне към традиционните леви ценности като солидарност, социална справедливост, равенство на шансовете, по-активна роля на държавата в икономическия живот, активна политика по доходите, бедността и експлоатацията, по-справедлива данъчна система. Ние в момента например сме малцинство по отношение на борбата срещу плоския данък“, обясни К.Проданов и допълни: „Иначе просто ще загубим хората. Знам, че на този етап това звучи малко общо, но имаме конкретни предложения, които ще лансираме в хода на кампанията“.

По думите на лидера на ПП АБВ целта не е само да минат бариерата за влизане в парламента, а да създадат по-солидна група, която да влияе на политиката в страната. Заради това се водят преговори с други леви формации, сред които „Движение 21“. Макар и да няма все още коалиционно споразумение, по някои от темите вече нещата са изчистени, увери Проданов.

„Като цяло смятам, че ще заемем нишата за лява формация, която предлага конкретни мерки, а не дава обещания на едро, което стана много свойствено напоследък. Избуяха доста продавачи на илюзии. Ние не сме от този тип партии“, категоричен бе К.Проданов.

В момента в партията вече върви процес на номинации, търсят се известни, не опетнени местни личности, съпричастни към лявата кауза и с позиции в обществото. Финалната дума за подредбата на листите ще има Националния съвет на партията.

По отношение на малкото време, което имат като ново ръководство да се утвърдят и да привлекат нови хора към идеята, Проданов коментира, че това, че са нови в известен смисъл е и позитив. „Ако има един натрапващ се извод от последните избори е това, че хората казаха на политическата класа „Не ви щем“. Има тотално недоверие към тези, които са били дълги години в изпълнителната власт, в парламента. Ние даваме добър тон с промяната, която направихме, четирима от 5-мата в тясното ръководство на партията са под 40 години.  Аз съм работил досега в сфери с голяма динамика, много стрес, в които се изискват  бързи решения. Има някои преносими решения, но е и доста различно. Но във Враца ще идвам със сигурност, най-малкото затова, че като алпинист съм прекарвал много време на палатка под голямата стена, тук го чувствам като втори дом.“