Първи учебен ден Видин
Първи учебен ден Видин
Огнян Ценков уважи първо тържеството на СУ „Цар Симеон Велики“. Заради ремонтните дейности по проект, които текат в сградата на училището, церемонията се проведе в ОУ „Отец Паисий“. Официални гости на събитието бяха още областният управител на Видин Албена Георгиева, началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова, председателят на Обществения съвет към учебното заведение Александър Русев.

Кметът на Община Видин благодари на директора на СУ „Цар Симеон Велики“ Венцислав Станев и на училищното ръководството за сърдечната покана да присъства на празника за началото на новата учебна 2019/2020 година. „Вълнението, което изпитвам в този ден, е разбираемо. Не само защото съм бивш възпитаник на най-старата видинска гимназия, а и защото през своята над 135-годишна история тя се е превърнала в един от символите на Видин. Място, където се обучават, възпитават и се превръщат в достойни млади хора хиляди наши деца. Те са посланиците на Видин на много места в България и по света.

Първи учебен ден Видин

За Общината развитието на образованието е сред основните й приоритети. Имахме чудесната възможност през миналата година Средно училище „Цар Симеон Велики“ да бъде включено в проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 - „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин”. Очакваме съвсем скоро вие – ученици и преподаватели да учите и работите в една преобразена и комфортна среда“ – каза Огнян Ценков в своята реч. Той се обърна специално към първокласниците, които тази година са 76, като им пожела да бъдат здрави, прилежни и любознателни в новия свят, който ги очаква.

Останалите официални гости също поднесоха приветствия, а директорът Венцислав Станев ги покани да въведат най-малките в класните им стаи.
По-късно Ценков поздрави с първия учебен ден учителите и учениците от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“, чиято сграда бе ремонтирана по проект на същата оперативна програма и напълно готова за посрещането на новата учебна година. Той поднесе букет цветя и поздравителен адрес на директора на гимназията Румяна Петрова и се обърна с празнично слово към присъстващите на тържеството:

“Радостен съм да видя всички вас, готови да пристъпите прага на обновената сграда на вашата гимназия. Щастлив съм, че Видин се превръща в един прекрасен съвременен град, какъвто трябва да бъде в XXI век и че по нищо не отстъпваме на европейските стандарти за модерна образователна система“. Своите поздравления към учениците отправиха и другите гости на тържеството - областният упрвител Албена Георгиева, старши експертът в РУО - Видин Ирена Водова, председателят на Училищното настоятелство на ППМГ „Екзарх Антим I” Лиляна Цанова и председателят на Обществения съвет към гимназията Таня Кълцева.

Първи учебен ден Видин

Община Видин