Кметове: Прехвърлят ни всякакви отговорности, вече не знаем какви сме точно
Кметове: Прехвърлят ни всякакви отговорности, вече не знаем какви сме точно / netinfo
Кметове: Прехвърлят ни всякакви отговорности, вече не знаем какви сме точно
86010
Кметове: Прехвърлят ни всякакви отговорности, вече не знаем какви сме точно
  • Кметове: Прехвърлят ни всякакви отговорности, вече не знаем какви сме точно

Засилено полицейско присъствие поискаха кметовете на села от Община Враца по време на традиционния Ден на кмета. Местните градоначалници се оплакаха от противообществени прояви след 22 часа в населените места, като алармираха и за непълнолетни, които шофират автомобили и мотори след този час.

Кметовете останаха недоволни от нови разпоредби, според които те трябва да дават разрешения на земеделците за наземно пръскане на посевите, като в същото време трябва да уведомяват за това регистрираните пчелари. При установяване на нарушения незабавно трябва да уведомяват контролните органи, тъй като актове могат да се съставят само на място при засечено нарушение. „Ние не можем да следим денонощно какво правят земеделците. Като чуваме бръмчене на трактори нощем от къде да знаем - пръскат ли, нещо друго ли правят, дали са земеделци, бракониери ли са...

Вече не знаем какви сме - кметове, пъдари, чистачи и нещо друго?! Пишем заповеди, слагаме ги на видно място, но никои от земеделците не идва да ги подпише. Къде да ги търсим, като са разпръснати по цяла България", оплакаха се кметовете от община Враца.

Според промени в закона от тази година кметовете вече са упълномощените лица, които да дават разрешение на земеделците да пръскат посевите наземно. В разрешението трябва изрично да се упомене точното време, в което ще се обработва дадена площ и за това трябва да бъдат уведомени всички регистрирани пчелари в района, за да могат да затворят пчелините. Такова уведомление трябва да направят и самите земеделци, но рядко изпълняват това си задължение. Така всяка година на много места след обработка на площи пчелари започват да дават оплаквания за отровени пчелни семейства.

На срещата кметовете изказаха добрите си впечатления от работата с полицията и кварталните инспектори. Кметът на село Лютаджик за пореден път подаде сигнал за продължаващия незаконен добив на дървен материал в горите над селото.