Кампания за решаване на проблема с незаконните къщи на ромите
Кампания за решаване на проблема с незаконните къщи на ромите / DarikNews, архив

Сдружение "Организация Дром" стартира кампания за създаването на приемлив подход и процедури за справянето с наличието на големия брой незаконно построени къщи в ромския квартал в гр. Видин.

Известно е, че ромските общности в България населяват териториално изолирани квартали, отличаващи се с лоша инфраструктура, липса на обществени услуги, липса на регулация и висок процент незаконност на построените постройки. Ситуацията в кв. "Нов път" в гр. Видин не е по-различна. В квартала живеят над 17 000 души, чиито къщи са незаконно построени.

Незаконните постройки са резултат на дългогодишно неглижиране на темата от страна на местните власти. В последното десетилетие липсата на процедура за узаконяване на незаконните им къщи се оказва основен проблем за ромската общност. По този начин ромските семейства са постоянно изложени на заплаха от принудителна евикция.

В рамките на кампанията сдружението "Организация Дром", една от най-големите организации в България за защита правата на човека и насърчаването на равните права на ромите, ще организира консултации между юристи и роми по въпроси за жилищната политика и застъпнически дейности, включително организирането на кръгли маси и изготвянето на доклад, който да помогне за решаването на проблема.