Инспектират потенциално опасни обекти в монтанско
Инспектират потенциално опасни обекти в монтанско / netinfo

Проверки на обекти от критичната инфраструктура ще се правят до края на ноември в област Монтана. Проверяват се 11 обекта - работещи с промишлено отровни вещества, 8 - използващи източници на йонизиращи лъчения и 20 склада и депа с растително-защитни препарати.

Представители на държавни институции - ОД МВР Монтана, ТД "Гражданска защита", Дирекция "Инспекция по труда", РИОСВ, РИОКОЗ, ПАБ и общинска администрация, извършват проверки на потенциално опасните химически, пожаро и взривоопасни обекти. Със заповед на областния управител на Монтана Ивайло Петров са съставени комисии, чиито членове са специалисти от съответните държавни институции.

Обследването и контролът на обектите текат през месеците октомври и ноември. Съставените комисии от специалисти извършват задълбочени оценки за състоянието на съоръженията, аварийното планиране и готовността за защита на работниците, служителите и населението в застрашените райони. На ръководителите на рисковите обекти и местните административни власти е разпоредено да предприемат действени мерки за изпълнение на издадените от комисиите предписания за снижване на риска при експлоатация на съоръженията.