Съединението Мездра
Съединението Мездра / Община Мездра
С тържествена церемония община Мездра отбеляза 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Десетки жители на Общината се събраха на централния площад „България“ за празника.

В началото Светла Дамяновска, гл. експерт „Култура и художествена галерия“ направи въведение към основната програма..
Кметът на Община Мездра инж. Генади Събков издигна националния флаг под звуците на националния химн. В словото си инж. Събков отбеляза:
„Присъствието на всички нас в Деня на Съединението, на централния площад в нашия град е сигурен знак, че се прекланяме пред светлите дати в българската история и обичаме своя род и Родина…

Съединението Мездра
netinfo

Днес, когато разделението в българското общество се задълбочава по много причини и на което влияят редица фактори от икономически, социален и културен характер, е още по-важно да припомним и да следваме завета на предците ни: „Съединението прави силата…“
Възпитаникът на Експерименталния театър към НЧ ”Просвета-1925-Мездра” Генчо Драголов изпълни емоционално поемата „Изповедта на България” от Стефан Стамболов.

Последваха изпълнения на Вокална група „Искрица”, с художествен ръководител Милчо Романски и Мъжка вокална група „Калето”.
Тържеството за отбелязване Деня на Съединението завърши с химна на град Мездра.