Година на Екзарх Антим Първи във Видинска митрополия
Година на Екзарх Антим Първи във Видинска митрополия / netinfo

През тази година се отбелязват 200 години от рождението на Първия Видински митрополит и Първи Български екзарх Антим. По този повод Видинският митрополит Дометиан обявява 2016 за Година на Екзарх Антим Първи.


„Призовавам всички Ви да си спомняте живота, делото, служението, вярата, надеждата и любовта на екзарх Антим. Господ Иисус Христос ни завещава, припомняйки си нашите наставници, да им подражаваме. Животът на екзарх Антим Първи е живот на добър наставник, който ни насърчава към Христа, както и показва, че Евангелските добродетели трябва да бъдат част от нашия живот, а Православната вяра да пазим и се жертваме за нея.


Нека с Божия помощ всечестният клир и богохранимият народ бъдат озарени от личността на Антим Първи, та спомняйки си и достойно почитайки паметта на тази бележита личност на нашата църква и Родина, се утвърдиме в Христовия дух и бъдем мъжествени и постоянни в духовния живот и възрастваме като достойни чеда на Бога.


Призоваваме свещенослужителите да изявяват светлата личност и достойни качества на екзарх Антим Първи, които да бъдат основа за любов към Бога, Църквата и Родината.", четем още в Архипастирското послание на митрополит Дометиан.