Срещата в гимназията в с. Кунино.
Срещата в гимназията в с. Кунино. / Дарик - Враца
На ученическото общежитие не са правени ремонти вече 40 години
Два основни проблема има най-старото професионално училище във врачанска област – Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино. Това са материалната база и малкият брой ученици, които искат да изучават този занаят като своя професия. Ръководството на училището, настоятелството към него, бившите и настоящите ученици са обединили усилия за спасяването на уникалната гимназия, която няма аналог на целия Балкански полуостров. В школото вече 96 години се обучават истински професионалисти в обработката на камъка.

Ученик от гимназията
Дарик Враца

Съдействие за решаване на проблемите те потърсиха от областният управител Момчил Младенов, който посети на място гимназията в с. Кунино.
По време на разговорите стана ясно, че основен ремонт на общежитието, където живеят учениците не е правен вече повече от 40 години. Преди години с помощта на дарители там е сменена дограмата само на един от четирите етажа, където в момента живеят 15 от всичките 120 ученици.

Един от необитаемите етажи в общежитието в гимназията.
Дарик Враца

Ремонтите вътре в стаите обаче са оставени изцяло на възможностите на родителите на децата и на тяхното желание. „Родителите идват с децата си и като видят условията си тръгват за пет минути“ – коментираха ситуацията учениците. В същото време гладът на пазара на труда за каменоделци е огромен. „Непрекъснато ни звънят от къде ли не и искат да им изпратим наши възпитаници. Учениците ни се реализират професионално на 100 %“ – каза директорът на гимназията Стефан Стефанов. Думите му бяха подкрепени и от бивши възпитаници на училището по каменоделство, които в момента са студенти и работят по специалността.

Най-модерната сграда в гимназията е ремонтираната през миналата година столова и кухня, които са обновени изцяло с помощта на дарители. Събрани били 65 000 лева. Дарителите решили изцяло да поемат целогодишно и храната на 11-те ученици, които се хранят там.

Столовата в с. Кунино
Дарик Враца

Областният управител Момчил Младенов се ангажира да изпрати писмо до служебния министър на културата Рашко Младенов, в което ще запознае принципала на Професионалната гимназия по каменообработване в с.Кунино с възможностите и реализацията на възпитаниците на учебното заведение и ще настоява да се вземат мерки за подобряване на материалната база.

Подробен репортаж по темата очаквайте утре след 10 ч. в програмата „Дарик Северозапад“.