Фалирали фирми дължат на работници милиони левове неизплатени заплати
Фалирали фирми дължат на работници милиони левове неизплатени заплати / Дарик Враца архив

Пет фирми са изплатили 51 хил. лв. забавени заплати ва работниците си през миналия месец, информира директорът на Инспекцията по труда във Враца Румен Младенов. Фирмите са от текстилната промишленост и  охранителната дейност.  По думите на Младенов от 2011 година, от когато се води статистика за некоректните работодатели, до сега общата сума на забавените трудови възнаграждения е нараснала на 15 млн. лв. От тях са изплатени 6 млн. 100 хил. лв., остават 9 млн. 700 хил. лв. Повечето от тези пари се дължат от  вече фалирали фирми като „Химко“ Враца, текстилна фирма от Мездра /в трите й превъплъщения/, затова работниците могат да ги получат само след завеждане на дела, обясни Младенов.

„Процедурата за проследяване на фирмите при забавени заплати е следната - проверка на фирмата, даване на предписание, след едномесечен срок се извършване на нова проверка за да се види  да ли е изпълнено предписанието за изплащане и ако не е – фирмата влиза в системата. От тук насетне й се правят ежемесечни проверки. Когато всички заплати бъдат изплатени, чак тогава фирмата се изключва от системата“, обясни още Румен Младенов.

За изминалия месец инспекторите от дирекцията във Враца са проверили общо 127 предприятия, в които са констатирани 487 нарушения. Съставени са 17 акта, от които  7 са за неизпълнени предписания. Общата сума на актовете е за 62 хил.лв.