Две изложби подредиха в Монтана
Две изложби подредиха в Монтана / Петя Димитрова

Екземпляр от третото издание на една от първите печатни книги в България „Евангелие поучително" на Софроний Врачански могат да видят посетители във фоайето на Държавен архив - Монтана. Там са организирани две експозиции по повод Международен ден на архивите, обясни експертът Мариан Захариев.

В едната изложба могат да се видят документи и хронология за Първата световна война. През 1916 година започва една от най-големите епопеи във войната - Дойранската епопея, свързана с най-големите победи на българската армия.

В другата изложба са показани възрожденски книги - учебници и религиозна църковно-славянска литература.

Религиозните книги са и най-старите, които съхранява Държавен архив - Монтана . Има издания от ХVІІ и ХІХ век. Най-старото издание е Пентикостар от 1649 година, отпечатан в Търговище, днешна Румъния. Експозицията съдържа и книги на руски език от времето на Екатерина Велика - 1762 - 1796. Представени са и книги, с преводи на Любен Каравелов, Неофит Рилски, Йоаким Груев.

Една от витрините показва колекция с картички от началото на ХХ век с любовни послания. Представени са и фотоси с изгледи на града от 60-те и 70-те години на миналия век.