Две години врачанско поделение 54 990
Две години врачанско поделение 54 990 / netinfo

Врачанското военно поделение 54 990 днес отбелязва две години от повторното си създаване. По този повод пред паметника на светите братя Кирил и Методий се състоя водосвет, а по-късно в градската концертна зала имаше и тържествен концерт. В словото си командирът на поделението подполковник Крайнов отбеляза, че военното формирование  е продължител на бойната слава и традиции на 35-ти пехотен врачански полк, участвал в Междусъюзническата война, Първа и Втора световни войни. „Следват паметни мигове на български победи, прояви на героизъм и себеотрицание на българските войници и офицери.

Заради проявените твърдост и храброст в битката край Добрич по време на Първата световна война, престолонаследникът княз Борис нарича врачанци с прозвището „железният полк”. И затова, в този празничен ден, нека да си пожелаем техния патриотизъм, самоотверженост и родолюбие и те да бъдат пример за нас! Нека да съхраним вярата и борбения дух на нашите деди и да бъдем техни достойни наследници!“

От възстановяването си до сега батальонът поддържа способности и по трите мисии на Въоръжените сили. „През тази година получихме задача да подготвим една лекоманеврена рота за участие в междинния резерв за операцията на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтеа”. Бяхме успешно сертифицирани и застъпихме в дежурство.

Две години врачанско поделение 54 990
netinfo

Също така поддържаме добре оборудвани, подготвени и с достатъчен ресурс формирования за оказване на помощ на населението и местната власт при ликвидиране на последици от възникнали бедствия, аварии и катастрофи.

Усилията на целия личен състав са насочени към постигане на напредък и надграждане, за утвърждаване на професионализъм и умения на необходимото ниво. Затова, по повод нашия празник благодаря на всички вас за усърдието, дисциплината, доверието и отдадеността в работата, с вяра за бъдещите ни успехи. Вярвам, че ще се справите с предизвикателствата на времето, в което живеем!“, посочи още подп. Крайнов.

Официални гости на празника бяха кметът на Враца Калин Каменов, председателят на Общински съвет Румен Антов, зам.-областният управител Ирина Иванова и директорът на РУО Галина Евденова.