Делото срещу бившия депутат Димитър Аврамов влиза в съда
Делото срещу бившия депутат Димитър Аврамов влиза в съда / dariknews.bg

Година след като народният представител Димитър Аврамов бе заловен при взимане на подкуп в Монтна, Софийска градска прокуратура внесе обвинението срещу него в съда. Заедно с Аврамов за престъплението ще отговаря и Методи Петков - общински съветник от Плевен.

Аврамов е обвинен, че в периода от 6 до 17 юли в съучастие с Петков е поискал и приел дар и имотна облага от собственика и арендатор на земеделски земи Светослав Илчовски. В замяна на това депутатът от 41-то Народно събрание е обещал да упражни влияние върху решенията на Зорница Александрова - Директор на Областна дирекция „Земеделие" - и Даниел Псалтиров - началник на районното полицейско управление в Монтана.

Историята започна по време на жътвената кампания 2012 година, когато две арендаторски фирми, едната от които на Светослав Илчовски, се сбиха за реколтата от блок с рапица в местността Жидовица в землището на село Стубел. Министър Мирослав Найденов тогава коментира случая като „балкански нрави". По същото време Илчовски подава сигнал в ДАНС, че Аврамов иска подкуп, за да му осигури политически чадър от държавните институции.

След акция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и ДАНС Аврамов бе арестуван с белязани 50 000 лева, които служител на фирмата на Илчовски носи в дома на депутата.
Бившият народен представител и съучастникът му са обвинени по чл. 304 „б", ал.1 от Наказателния кодекс и във връзка с чл. 20, ал. 4 и член 26 ал.1. И на двамата е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция" - на Аврамов 15 000 лена, а на Петков - 10 хиляди лева.

36-годишният Аврамов бе народен представител на партия ГЕРБ от Монтана в предишния парламент. Той не успя да изкара мандата си докрай, заради свалянето на имунитета му. Аврамов бе член на Комисията по земеделие и гори в парламента. В началото на 2011 година бе обвинен в конфликт на интереси заради предложението от него поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделски гори. Затова му бе наложено административно наказание - глоба.