Дадоха последен срок на „Титан АС
Дадоха последен срок на „Титан АС / Община Видин

Само седмица след като фирмата по чистота възстанови работата по сметосъбирането и сметоизвозването във Видин, от 20 март отново спря да изпълнява задълженията си. Общинският щаб за защита при бедствия, който заседава днес, отново излезе с решение във връзка с възникналата ситуация. На заседанието присъства и областният управител на Видин Момчил Станков. Въпреки отправената покана и към управителя на „Титан АС" в града - инж. Валери Йорданов, той не се яви на заседанието.

Всички членове на щаба се обединиха около мнението, че е налице неизпълнение на договора от страна на фирмата. Изпълнителят безспорно и по категоричен начин доказва с бездействието си, че не е в състояние да се справи с договорните си задължения, както и с поетите ангажименти на заседанията на кризисния щаб от 26.02, 9.03 и 12.03, което поставя Община Видин в изключително сложна ситуация. Неизпълнението е системно и съществено, вследствие на което за общината са настъпили изключителни обстоятелства, възникнали от непредвидими за нея като Възложител събития, които непосредствено застрашават живота и здравето на хората, както и околната среда и нарушават нормативните й дадености.

Община Видин заявява във връзка с договора, че изпълнява и е готова да изпълнява своето насрещно задължение, но сумите за извършените дейности от фирмата по чистота ще бъдат превеждани по силата на Постановление на Министерски съвет от 28.11.2014 г. Щабът взе решение кметът на Община Видин да даде на Изпълнителя срок до 26 март включително да изпълни поетите в договора задължения и ангажиментите от предишните заседания на Общинския щаб, с предупреждението, че след изтичането на срока ще смята договора за развален, или ще го прекрати по взаимно съгласие до 24 март. Заседанието възложи още да се изготви предложение до Общинския съвет за вземане на решение за окончателно справяне с кризата с боклука във връзка със задълбочаване на проблемите, които крият истински риск за здравето на хората.
Независимо от поетите досега обещания от „Титан АС", включително и в писмена форма, те не се изпълняват. Най-тежко е положението в селата. Единствените, в които е влизала техника са Покрайна, Антимово, Бяла Рада, Ботево, Войница и Капитановци. Има селища, в които не са извозвани битовите отпадъци от месец декември, миналата година. РИОСВ - Монтана е издала предписание до сряда да бъде почистено. Временно изпълняващият функциите кмет инж. Добромир Дилов съобщи след заседанието пред медиите, че е пусната молба до НАП от Община Видин и „Титан АС" да бъде вдигнат частично запорът, но отговор до този момент няма.

На заседанието на щаба бяха взети решения по още четири точки. Остава в сила Общинският план за защита при бедствия, в частта „Наводнения" за кв. „Нов път". Във връзка със състоянието на дигите се очаква на 25 март да излезе докладът на Междуведомствената комисия, след което ще се предприемат конкретни действия.
Членовете на щаба бяха запознати и с резултатите от доклада за ситуацията в с. Симеоново. Стана ясно, че там активизиралото се свлачище продължава да работи. Очаква се да излязат становища след проверка от РДНСК и „Геозащита" - Плевен. Ако до сряда докладите не бъдат изготвени, Община Видин незабавно ще премине към процедура на договаряне с фирма, която да изпълни препоръките на проф. д-р Божидар Божинов от Минно-геоложкия университет за временно укрепване на свлачището.

Относно проблема със засегнатите 10 къщи в с. Новоселци, се взе решение там да бъдат предоставени на живеещите в тях пясък и чували, тъй като няма възможност да се изпомпва водата.