Булгаргаз няма да спре подаването на синьо гориво за врачанската Топлофикация
Булгаргаз няма да спре подаването на синьо гориво за врачанската Топлофикация / netinfo

"Булгаргаз" ЕАД няма да преустанови подаването на гориво към врачанското топлофикационно дружество днес, това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Мотивът за отсрочката е днешния национален празник на България и желанието за постигане на споразумение, удобно и за двете страни.

Ако спре газоподаването,две от голевите структуроопределящи предприятия във Враца ще трябва да спрат работа. Това са текстилният комбинат "Вратица"ЕАД и леярската фирма  "Центромет" , която преди 30 години е въвела леярството в България. Директорът Борислав Новкиришки заяви, че това ще бъде изключително проблемен момент за "Центромет", тъй като фирмата има сключени догорови за доставки в чужбина. Двете предприятия изразходват по 17 000 кубика газ на ден и това количество е предварително платено на "Булгаргаз". Ако спре доставката за "Топлофикация" обаче, това означава, че ще бъде спряна и за двете фирми, тъй като автоматичната газо-разпределителна станция е собственост на "Топлофикация". Топлоснабдителното дружество не допуска на територията й работниците на "Булгаргаз" и ако има прекъсване, то най-вероятно ще бъде направено при отклонението от централния газопровод, както това вече беше сторено на 12 септември. Има вероятност обаче "Булгаргаз" и "Топлофикация" да намерят компромисно решение на проблема, смята кмета на Враца инж. Тотю Младенов. По този повод тои написа писма до двете дружества и до министъра на икономиката и енергетиката.

"Топлофикация" - Враца е изпратила писмо до "Булгаргаз" с предложение, сумите които тя получава за произведена и продадена електроенергия да бъдат превеждани директно по сметките на газоснабдителното дружество, съобщи за Дарик заместник-изпълнителния директор Кремен Георгиев. Все още няма отговор на предложението.