Божинов пита за проблемите в ИА Борба с градушките
Божинов пита за проблемите в ИА Борба с градушките / Sofia Photo Agency - архив

Работниците от Изпълнителната агенция „Борба с градушките" излизат днес на протест. По този повод народният представител от БСП за врачанско Георги Божинов е отправил питане към ресорния министър Десислава Танева.

В питането си Божинов посочва, че „в Изпълнителна агенция „Борба с градушките" има остри и трудни за решение проблеми, които повече не търпят отлагане и бездействието на Вашето министерство.
Има обективни основания за протести и те започват.
Не търпят отлагане проблемите с:
- числеността на персонала;
- условията на труд;
- унизителните работни заплати и редица др.

Проблемите няма да се решат, ако не се осигури достойно заплащане за 758 души - колкото са необходими, за да работи Агенцията по стандартите за изпълнение на държавната политика за опазване и превенция от неблагоприятни природни явления. Не може с парите за 583 работници и служители, да се изплащат възнагражденията на 758 души. Не може да се търси решение като се осигуряват предимно служителите в канцелариите и администрацията за сметка на хората, които работят в командните пунктове и прилежащите 200 ракетни площадки в областите Враца, Плевен, Монтана, Видин, Пазарджик, Сливен, Стара Загора и Пловдив.

Моят въпрос към Вас е, какво Ви пречи да оптимизирате работата, условията на труд и заплащането на работещите в тази изключително важна сфера?
Кога ще намерите решение на тези проблеми?" завършва питането си Георги Божинов.