4,78 млн. лв. за болниците за първите три месеца
4,78 млн. лв. за болниците за първите три месеца / Дарик Враца

Разпределението на бюджетни средства за извършване на здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ през първото тримесечие на 2010 г. беше темата на провелата се във вторник в РЗОК-Враца съвместна среща между ръководството на здравната каса и управителите на лечебните заведения за болнична помощ. От направените разчети стана ясно, че за изпълнение на дейности по клинични пътеки за месеците януари, февруари и март 2010 г. болниците от областта ще разполагат с общо 4,78 млн. лв., което представлява намаление на бюджетите им в сравнение същия период на 2009 г.

Съгласно Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса към договорите на лечебните заведения за болнична помощ  се определят тримесечни делегирани бюджети, които се контролират по месеци от РЗОК и при нужда могат да се коригират на тримесечие.

Междувременно РЗОК-Враца преведе напълно средствата на изпълнителите на извънболнична медицинска и дентална помощ за извършена и отчетена от тях дейност през месец декември 2009 г. в размер на 972 000 лв. Единствено при болниците от НЗОК е потвърдено плащане на средствата в размер на 50 на сто от извършените и отчетени дейности по клинични пътеки за месец декември 2009 г. или в размер на 1,543 млн.лв.