45 години ПМГ „Акад. Иван Ценов - Враца
45 години ПМГ „Акад. Иван Ценов - Враца / ПМГ Враца

С тържествен концерт под надслов „Планетата на приятелите" елитната врачанска гимназия отбеляза 45-та годишнина от създаването си.  „Има празници с вечен и непреходен характер. Такъв празник е годишнината от създаването на едно училище. Вече 45 години природо-математическата гимазия е една от емблемите на град Враца. Спокойно мога да кажа, че постигнахме и надминхме своите амбициозни цели, защото днес ПМГ „Акад. Иван Ценов" наистина е „училище на бъдещето", създаващо щастливи и уверени млади хора!". Това каза в словото си директора на училището Татяна Василева.

45 години ПМГ Акад. Иван Ценов - Враца
netinfo

Кметът на града Калин Каменов удостои с почетен плакет директора на ПМГ и пожела на учениците и колектива на училището да събират приятелствата, наградите и радостта от успехите и да изваждат от себе си трудните моменти и лошите мисли.
Поздравления за празника, признание за постигнатото и пожелания за нови успехи поднесоха още евродепутатът инж. Владимир Уручев, областният управител Малина Николава и на началника на РИО-Враца Галина Евденова.

Поздравителни адреси бяха получени от министъра на образованието Меглена Кунева, председателя на парламентарната комисията по образование и култура Милена Дамянова, от Иван Ценов - внук на патрона, от заместник-председателя на Народното събрание Явор Хайтов, народни представители, директори на образователни и културни институции и др. Концертът продължи с рецитали, музикални и танцови изпълнения на талантливи възпитаници на гимазията.

45 години ПМГ Акад. Иван Ценов - Враца
netinfo

В навечерието на празника, като част от програмата, бяха организирани редица мероприятия. Едно от най-значимите сред тях бе Шестнадесетата национална ученическа конференция на УчИМИ към БАН, където възпитаници на ПМГ-Враца и техните научни ръководители получиха награди за отлично представяне. Проведени бяха тематични изложби с ученически творби, състезания по математика, български език, чужди езици и спорт.

45 години ПМГ Акад. Иван Ценов - Враца
netinfo

Ученици от различни класове се състезаваха във фотоконкурс на тема „Училището през моя обектив" и конкурси за есе. Обучаващите се в профил „математика" имаха възможност да направят и виртуална разходка в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), която е най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици. В навечерието на 24 май - Ден на славянската писменост и култура ще бъде издаден алманах с произведения на различни поколения ученици на ПМГ „Акад. Иван Ценов" - Враца, което е и последната инициатива от празнчната програма на гимазията.

По - рано през деня в знак на признателност и преклонение, ученици поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на акад. Иван Ценов.

45 години ПМГ Акад. Иван Ценов - Враца
netinfo