За 12 дни, от 00.00 ччаса на 24 февруари, когато започнаха военните действия на територията на Украйна, до 24.00 часа на 7 март, през Граничния контролно пропускателен пункт (ГКПП) „Видин“ при Дунав мост 2 в България са влезли 610 украински граждани. Това съобщиха от пресслужбата на Главна дирекция „Гранична полиция“ към МВР.

126 са моторните превозни средства с украински номера, влезли в страната  през този пункт. От влезлите украинци, по данни на гранична полиция, само един човек е
подал молба за хуманитарна закрила, всички останали са се възползвали към момента от правото им на 90 дневно пребиваване като туристи.

Община Варна осигурява достъп и до стоматологични услуги за бежанците от Украйна

Основно украинските граждани, влезли в България, са пристигнали с леки автомобили, друга част - организирано с автобуси, уточниха граничните власти. За същия период от време почти същия е и броят на напусналите през този граничен пункт България в посока към Румъния украински граждани - 530.

От „Гранична полиция“ уточняват за БТА, че днес трафикът на вход и изход от страната на ГКПП „Видин“ е интензивен за товарни автомобили. Към 8 март остава преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските "Кайнарджа" и "Крушари".
БТА