/ БТА
В Ямболска област към момента вече са настанени 40 бежанци от войната в Украйна, които пристигнаха рано тази сутрин. Подслон от община Стралджа в общинската хижа „Инджови извори“ край село Войника е осигурен за 13 души, а останалите 27 са в хотел в Ямбол, чиято база предостави общинският съветник в община Тунджа Христо Дянков, съобщиха пред БТА от местната управа.

Евакуираните са предимно жени и деца, най-малките от които са две бебета под една година. Повечето пристигат от Болград, Измаил и Одеса. Сред тях е и 33-годишната Наталия, която бяга от войната с 5-месечното си бебе и майка си Татяна.

„В Украйна е много страшно, дори не можете да си представите. Криехме се в бомбоубежищата, а детето се нуждае от свеж въздух. Молим се постоянно на Бога, искаме това да спре, искаме да живеем нормално. Искам да изкажа и своята огромна благодарност към българския народ и към община Тунджа за осигурения ни тук подслон“, каза украинката.

Евакуацията и изпращането на хуманитарна помощ беше от организирано от община Тунджа по молба на кмета на Болград Сергей Димитриев към колегата му Георги Георгиев. Преди четири дни за Украйна потеглиха два автобуса и микробус с храни, лекарства и медицински консумативи на обща стойност 12 000 лева. По първоначални списъци се очакваха 110 украинци и бесарабски българи.

В Болград обаче се е наложила нова организация и с автобусите към България са потеглили 56 души, от които 16 вече са се отправили към други градове у нас, а двама  - към Румъния.
БТА