/ iStock/Getty Images
Районна прокуратура-Видин, е предала на съд обвиняемите Б.Р. (на 32 години) и Т.Ч. (на 27 години) за шофиране на МПС след употреба на наркотични вещества, съобщиха от обвинението.

Сутринта на 28 януари, в местността „Алимана“ в района на с. Новоселци, област Видин, дежурен автопатрул спрял за проверка лек автомобил м. „Фолксваген“, който видимо криволичел по пътя.

Предадоха на съд 18-годишен, шофирал след употреба на наркотици

Водачът - Б.Р., отбил колата до кръстовището на път Е-79. При поискване на документи мъжът се държал странно и неадекватно, като заявил на служителите на реда, че вечерта пушил цигара с канабис. Бил му извършен тест за употреба на наркотични вещества, който отчел положителен резултат за наличието на канабис и амфетамини.

На водача Б.Р. бил съставен акт за установяване на административно нарушение, който той отказал да подпише. Бил му връчен талон за изследване, след което полицейските служители го придружили до Центъра за спешна медицинска помощ.

Там той не пожелал да даде кръвна проба, което било вписано в медицинския журнал. Водачът бил привлечен в качеството на обвиняем по образувано досъдебно производство срещу него за шофиране след употреба на наркотици.

Степента на обществената опасност на извършеното от Б.Р. деяние е сравнително висока, предвид възможността за тежки последствия, свързани с причиняването на щети и засягане здравето на другите участници в движението.

Към наказателна отговорност за същото престъпление Районна прокуратура-Видин е привлякла Т.Ч. По водено срещу нея производство е внесен обвинителен акт в съда.

Около 01:50 часа на 15 октомври 2020 г. служители от Районното управление на МВР-Видин били на работа като автопатрул пред бившата фабрика „Червения септември“ в града. Именно тогава покрай тях преминал лек автомобил с висока скорост.

Полицаите веднага го последвали, като пуснали светлинен и звуков сигнал. Въпросната кола продължила движението си по надлеза над ЖП линиите и след кръстовището с ул. „Горазд“ спряла.

При последвалата проверка била установена самоличността на водача - 27-годишната Т.Ч., която била видимо неспокойна. Запитана за употреба на алкохол и наркотични вещества, тя отговорила, че пушила марихуана. Извършеният тест с техническо средство установил употребата на амфетамин и канабис от жената. Впоследствие тя отказала да даде кръв за изследване.

От приложените справки по делото е видно, че Т.Ч. е собственик на лекия автомобил, на който със съдебно определение е наложен запор. В Софийски градски съд срещу нея се води друго дело за престъпление по транспорта.

Предстои наказателните производства срещу Б.Р. и Т.Ч. да продължат в съда.