/ IStock
Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу 29-годишен мъж за това, че управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества - амфетамин, метамфетамин и тетрахидроканабинол, както и за това, че си служил с регистрационни табели, издадени за друго МПС - престъпление по чл. 345, ал. 1 от НК.

На 18 юни 2020 г. около 02,30 ч. обвиняемият управлявал лек автомобил по ул. „Павел Красов“, София, когато бил спрян за извършване на проверка от екип на 08 РУ-СДВР.

Полицаите забелязали, че автомобилът е без поставена задна регистрационна табела. При извършена справка те установили, че автомобилът по документи е с друг регистрационен номер. В хода на проверката полицейските служители поискали съдействие от екип на отдел „Пътна Полиция“-СДВР. Пристигналите на мястото служители изпробвали обвиняемия за употреба на наркотични вещества посредством техническо средство „Drug Теst 5000”, като пробата отчела положителен резултат за употреба на канабис, амфетамин и метамфетамин. На мъжът. бил съставен акт за установяване на административно нарушение и му бил издаден талон за изследване. Той бил транспортиран от служителите на МВР до медицинско заведение, където дал проби за изследване.

Задържаха бивш затворник за наркотици и нанасяне на телесна повреда на униформен

По делото било установено, че монтираната на управляваното от мъжа кола е издадена за друго моторно превозно средство. Въпреки че посочените обстоятелства били известни на обвиняемия, той решил да си служи с табелата. От извършените изследвания на предоставените от шофьора проби била установена и доказана употреба на наркотични вещества, а именно амфетамин, метамфетамин и тетрахидроканабинол, които са високорискови наркотични вещества, включени в Списък I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“.

Обвиняемият е осъждан. Спрямо него била взета мярка за неотклонение „подписка“. Предстои делото да продължи в съда.