/ iStock/Getty Images
Във връзка с разпространена от ЕНЕРГО-ПРО информация до медиите за предстоящо спиране от 6 декември на доставката на електроенергия към "ВиК Видин" ЕООД заради дълг от 515 000 лв., Управителният съвет на "Български ВиК холдинг" ЕАД е разговарял с регионалния представител на ЕНЕРГО-ПРО и е постигнато споразумение за отлагане на спирането на електроподаването към ВиК дружеството във Видин, съобщиха от "Български ВиК холдинг" ЕАД.

"Водоснабдяване и канализация-Видин" ЕООД кандидатства пред "Български ВиК холдинг" ЕАД за финансиране на търговски заем. Управителният съвет на Холдинга изразява отново своята загриженост, че сметките за електроенергия за целия ВиК сектор през последната половин година надвишават приходите за услугата, инкасирани във ВиК дружествата.

МРРБ се опитва да помогне на ВиК дружествата заради високата цена на тока

Ръководството на Холдинга съвместно със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова, представители на Асоциацията на ВиК операторите, на синдикатите и на КЕВР търсят решения за спешни мерки и актуализиране на цената на водата, която според Холдинга не отразява реалното състояние на пазара.

От Холдинга посочват, че се предприемат всички мерки за подпомагане на ВиК сектора. Разчитаме КЕВР да вземе спешни мерки, тъй като секторът е изправен пред фалит, посочват още от Холднига и напомнят, че от август 2021 г. досега цената на електроенергията за промишлеността е "скочила до рекордни стойности, като в момента голяма част от ВиК дружествата получават тройно по-високи фактури за електроенергия".

Към момента "Водоснабдяване и канализация-Видин" ЕООД и още 22 ВиК дружествата в страната са в групата на "Български ВиК холдинг" ЕАД, чийто принципал е министърът на регионалното развитие и благоустройството, се напомня в прессъобщението.
БТА