/ Георги Димитров

Продължават усилията на ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за намиране на изход от тежката ситуация, в която са поставени ВиК дружествата в страната от постоянно растящите цени на електроенергията.

В тази връзка министър Виолета Комитова, представители на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, Съюза на ВиК операторите в Република България и синдикални организации са имали среща с Димитър Кочков – член на КЕВР.
Собственици на заведения: АЕЦ Козлодуй е на печалба, а ние фалираме заради тока

Министър Комитова и представителите на ВиК отрасъла представиха пред члена на регулаторния орган ситуацията, в която се намират ВиК дружествата и дискутираха възможните решения за излизане от кризата, стъпвайки на законовата уредба и утвърдената практика. Бяха начертани няколко варианта, които предстоят да се обсъдят на следваща среща с ръководството на КЕВР, съобщават от МРРБ.

 Предстоят срещи и разговори по темата и с областните управители като председатели на ВиК асоциациите в различните региони на страната.

„Водата е на всички български граждани. Не е на нито една партия, на нито един бизнесмен. Тя е обществено благо и всички институции трябва да подходим адекватно и отговорно пред създалата се ситуация с цените на електроенергията, балансирайки между обществения интерес и този на дружествата“, посочи министър Комитова.

След ново рекордно поскъпване: България се нареди сред страните с най-висока цена на тока

Тя подчерта, че амбицията на МРРБ е да предложи работещ и добър Закон за ВиК, в който е заложен интегриран подход и защита на най-уязвимите граждани.

МРРБ