/ iStock/Getty Images

Собствениците на заведения се оплакаха, че са изправени пред фалит заради скъпия ток. Те недоволстват, че в същото това време АЕЦ "Козлодуй" е отчела рекордните 717.5 млн. лв. печалба за деветмесечието.

"Очаква се заради скъпия ток, до края на годината сумата да надхвърли 1 млрд. лв. Абсолютна подигравка със загиващия български бизнес", заявяват от сдруженията на заведенията.

След ново рекордно поскъпване: България се нареди сред страните с най-висока цена на тока

"Сметки за ток са по три, а приходите са намалели по три! Говори се за някаква държавна подкрепа някога, някак си, но до момента реално тя не е усетена. Всеки работодател в малкия и среден бизнес е поставен пред дилемата, коя сметка първо да плати – за ток ли, заплати ли, кредити ли, към доставчиците си ли да се издължи…

Как пък един отговорен фактор в управлението на тази клета държава не се сети, че като затриват бизнеса, обричат на разсипия цялата ни икономика?", питат собствениците.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България настояват за незабавна държавна намеса по отношение цените на тока. До момента от тях страда само бизнесът, но съвсем скоро по джоба си ще ги усети всеки български данъкоплатец, предупреждават те.

Заради скъпия ток: 4 млн. лева компенсации са изплатени на бизнеса

"Ако не можете да се справите с регулацията на цените, осигурете незабавни и адекватни компенсации! Фалитите в нашия бранш се развиват като лавина. Всеки ден затварят нови и нови заведения, а зимата тепърва започва. Неуважаеми госпожи и господа управляващи, скоро няма да има къде да изядете една супа! Но пък ще спестите от тлъстите си заплати разходите за ходене по заведения. Защото такива просто няма да има", заявяват още двете организации.