/ Event Masters
Сметката на община Видин за ток за януари е 304 000 лв., което е със 100 000 лв. по-висока от тази за декември. Това съобщи Цветомира Илиева, заместник-кмет по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие.

Тя представи данни относно увеличението на разходите за електроенергия в общината на работна среща с кметовете и кметските наместници. "Високите сметки за ток създават сериозни проблеми в разплащанията и налагат въвеждането на режим на уличното осветление в населението места", казва още Илиева.

За ноември 2021 година сметката за ток на Община Видин е била 160 000 лв., за декември - 207 000 лв., а за януари 2022 т.г. - над два пъти по-висока от ноемврийската. Заместник-кметът припомня, че съгласно решение на Народното събрание до края на март месец всички общини трябва да работят с 1/12 част от миналогодишния бюджет, а излизането извън тази рамка може да доведе до санкции. Така след разплащането на по-високите в пъти сметки за ток и горива, Община Видин остава с много малко средства за другите дейности.

По време на срещата са обсъдени варианти за въвеждане режим на уличното осветление в населените места на Общината, като е предложено осветлението да се спира през нощта от 22.00 ч. до 5.00 ч. За централния бул. "Панония", Централната пешеходна зона и парк "Рова" във Видин има техническа възможност да се изключва само част от осветителните тела, допълват от общината.
 
БТА