/ iStock/Getty Images
Община Стралджа минава на режим на уличното осветление заради високите сметки за ток. Осветлението ще се включва по-късно и ще се спира по-рано сутрин. Мярката е предприета, за да не се стига до увеличение на местните данъци и такси с цел компенсиране на допълнителните разходи за електроенергия в бюджета, съобщи за БТА кметът Атанас Киров.

По думите му, последната платена от Общината сметка е 80 000 лв. за декември, което над три пъти повече от същия месец през 2020 г. - 27 000 лева.

Икономиите на ток ще бъдат въведени първо в общинския център, а при необходимост и в селата. Междувременно се засилват двойно патрулите в тъмните часове на общинската охрана и полицията за превенция на кражби и битова престъпност, каза още кметът Киров.

"С тази разлика от 50 хил. лева бихме могли да направим ремонт на улица в някое населено място, вместо да ги разходваме за ток. Същата е ситуацията и в училища, и в детски градини в общината. Надявам се на бързи и адекватни мерки от страна на държавата", коментира кметът на Стралджа.
БТА