Двама лекари не се поколебаха и станаха доброволци във видинската болница, въпреки масовото заразяване с COVID-19 на медицински персонал там. Болницата беше пред затваряне заради липсата на специалисти, защото повечето бяха под карантина.

22 нови случая на COVID-19 у нас, 9 от тях са медици (ВИДЕО)

Доктор Васил Гронков от София е първият доброволец, дошъл да помага във видинската болница, където 45 медицински служители са заразени с COVID-19. Откликва на призива за медици и защото е родом от този край и има носталгия към него.

Доктор Гронков е само от две седмици на новото си работно място. Първо бил в спешното отделение, но сега се грижи за заразените с коронавирус.

Помага ли хидроксихлорохинът срещу коронавируса или не (ВИДЕО)

„Не ме притеснява този факт. Аз съм работил с особено опасни инфекции и знам, как да се пазя“, обясни той. Но семейството му се притеснява. А от болницата се надяват още лекари да последват неговият пример.

„Имаме нужда и от лекари, и от медицински сестри. Във връзка със ситуацията, която вече отшумява, много от сестрите бяха в пенсионна възраст и част от тях подадоха молби за напускане. По никакъв начин не могат да бъдат спрени. Това си е тяхно право, но техните места остават незаети, което затруднява работата“, обясни д-р Ивета Найденова, прокурист на МБАЛ „Света Петка“ – Видин.

Като доброволец на доктор Гронков му е осигурена безплатна квартира.
NOVA