За последното денонощие в област Видин са поставени рекорден брой ваксини срещу COVID-19 - 381 дози, каза пред БТА д-р Марияна Чавдарова, началник отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция-Видин.

Засиленият интерес към ваксинирането, коментира д-р Чавдарова, се дължи на навлизането на новия вариант на вируса - Омикрон и хората искат да се предпазят. Стимул за ваксинирането се оказва и обявеното материално стимулиране за ваксинираните хора в пенсионна възраст. Това, според д-р Чавдарова, са двата фактора, които са водещи за повишаване на интереса към имунизиране.

В РЗИ - Видин ваксинации се извършват в два имунизационни кабинета, в които не е необходимо предварително записване, освен за имунизиране с ваксината на "Модерна". Най-голям е броят на хората, които си поставят бустерна доза и към днешна дата в областта с трета доза са 3479 човека. Ваксинираните с първа доза за ден са едва 10 - 15 души, уточни д-р Чавдарова. Слаб е интересът към ваксините за деца, допълни още лекарят.

В медицинския център "Биомед" във Видин се намира единственият в областта временен пункт за имунизиране на деца и към момента за ваксиниране са записани само 2 деца, каза за БТА д-р Пламенка Иванова, управител на Центъра.

За да се извърши имунизация, е необходимо да бъдат записани минимум 10 деца, за да се отвори флакон, уточни Иванова. Временния пункт за ваксиниране на деца от 5 до 11 г. в медицинския център "Биомед" работи само в понеделник от 14 до 16 ч. и ваксинирането се прави под надзора на педиатър, уточниха от Центъра.
БТА