Жители на П. Тръмбеш и Свищов поставиха проблемите си пред депутатите  Евгени Стоев и Мирослав Петков
Жители на П. Тръмбеш и Свищов поставиха проблемите си пред депутатите Евгени Стоев и Мирослав Петков / Пресцентър ГЕРБ

До късно в понеделник продължиха съвместните изнесени приемни на народните представители от ГЕРБ Евгени Стоев и Мирослав Петков, които се проведоха за жители на Полски Тръмбеш и Свищов. С депутатите бе земеделският експерт Йорданка Стефанова, от чиито съвети и компетенции се възползваха десетки производители.

Основно частни сигнали подадоха хора от община Полски Тръмбеш при  депутатите, като разрешаването на голяма част от проблемите бе задействано с помощта и на д-р Емил Енчев, председател на местния Общински съвет. Да настояват с всички възможни средства за въвеждане на задължително гласуване, поискаха още от народните представители хора в Полски Тръмбеш. Само така могат да бъдат преодолени купените гласове, е мнението на гражданите.

Кога ще се проведе референдума по изборните въпроси, поискан от президента и с гражданска подписка, питаха в Свищов. Евгени Стоев и Мирослав Петков изказаха опасения, че управляващите умишлено ще бавят проверката на подписите, за да се проведе националното допитване през летните месеци, когато активността, по правило, е ниска.

Жители на Свищов искат и референдум по въпроса за отзоваване на народни представители. Най-запалено тази идея защитаваше възрастно местно семейство. Според съпрузите и други техни съграждани, не е морално влезлите с листата на политическа сила депутати, впоследствие да се обявяват за независими и така да остават в парламента.

За обединение на всички европейски десни партии у нас, призоваха млади свищовлии. В приемната бе изразено и одобрение към стореното в мандата на ГЕРБ. „Борисов бе добър стопанин. Той положи основите на къщата ни, но днес няма кой да я дострои”, категоричен бе военен ветеран, който дълго разговаря с народните представители.

Начините за преодоляване на сивата икономика, предстоящите евро избори, дейността на ЦИК, а също и работата на Народното събрание, интересуваха хората. „Колкото и конструктивни да са, законодателните предложения на парламентарната група на ГЕРБ не се приемат от трите управляващи партии - ДПС, БСП и Атака”, бе споделеното мнение на гражданин. „Парламентът продължава да е в заграждения и стотици служители на МВР дежурят пред тях. Вместо да се пазят от народната „любов”, управляващите можеха да противодействат на престъпността”, каза Мирослав Петков в отговор на оплаквания от битовата престъпност. За законодателни промени, признаващи правото на самоотбрана при нападение в дома, настояха възрастни хора. Свищовлии се жалваха и от липсата на някои институции в града, като например НАП.