Затягат контрола на дърводобива в Община В. Търново
Затягат контрола на дърводобива в Община В. Търново / Дарик нюз, архив

С кметска заповед се затяга контролът на дърводобива в Община В. Търново и извозването на дървения материал, съобщиха от администрацията. Със свое нареждане Даниел Панов е задължил кметовете и кметските наместници да издават разрешителни за достъп до горски територии, съгласно чл.148, ал. 4 от Закона за горите и чл. 22 от Наредбата за опазване на горските територии.

В населените места са предоставени образци на разрешително за достъп до горите с указан обект, маршрут, горски път, имот, кадастрален номер, подател, местност, вид превозно средство, регистрационен номер, марка, модел, собственик, срок на валидност, превозни средства с животинска тяга...

За действията си градоначалникът е уведомил с писмо шефа на Районно управление „Полиция" във В. Търново- главен инспектор Димчо Димов.

С него Даниел Панов препоръчва да бъдат задължени районните полицейски инспектори  да се запознават ежедневно с издадените разрешителни, както и да упражняват контрол по спазването им.

Взетите мерки са следствие на проведените в края на 2012 г. работни срещи с представители на фирми от областта на дърводобива, кметове на населени места, кметски наместници на територията и служители на МВР. Тя бе предизвикана от оплаквания на хората от малките населени места за проблеми, създавани от камионите на дърводобивните фирми, съсипващи пътищата.