Засилено полицейско присъствие за студентския празник
Засилено полицейско присъствие за студентския празник / Sofia Photo Agency, архив

Над 2 000 студенти се очаква да празнуват 8 декември на територията на Великотърновска област, съобщават от полицията. Младежите са предпочели заведения и къщи за гости в старата столица, великотърновските села Арбанаси, Леденик, Вонеща вода, Г. Оряховица, Лясковец, Свищов, Стражица, Елена и еленските села Яковци, Вълчовци, Стойчевци, Шилковци, Мийковци, Дрента, Хъневци и Костел. За осигуряване на нормалното протичане на студентския празник полицейските служители са актуализирали списъка и са инспектирали всички увеселителни заведения - ресторанти, дискотеки, клубове и други места, свързани с масово посещение и събиране на хора, в които ще се провеждат тържества по случай студентския празник.

С всички собственици, наематели, управители и отговорници на обекти са проведени срещи. Извършени са необходимите проверки по линия на пожарната безопасност. Изготвени са две противопожарни разпореждания и един протокол от комплексна проверка. Създадена е организация за спазване на обществения ред и нощната тишина на територията на съответните обекти и за недопускане на лица, носещи огнестрелно оръжие, ще се следи за наркотични и упойващи вещества, за внасяне и употреба на пиротехнически изделия в закрити помещения и в близост до леснозапалими материали. Органите на реда са предприели и мерки за недопускане на инциденти с висока степен на обществена опасност при посещение на големи групи лица.

За да бъдат намалени предпоставките за пътни инциденти с участие на автомобили, превозващи студенти към и от местата за празнуване - на 7, 8 и 9 декември по пътищата в цялата страна, в т.ч. и в област Велико Търново, ще има засилено полицейско присъствие. Пътните полицаи ще проверяват водачите за правоспособност, употреба на алкохол и наркотични вещества и спазване на скоростните режими.

В резултат на създадената организация и предприетите засилени мерки за сигурност по време на студентския празник миналата година, а и през последните 3-4 години в региона не са допускани нарушения на обществения ред и Закона за движение по пътищата. В този период няма регистрирани тежки пътнотранспортни произшествия с участието на студенти, допълват от полицията.