/ ThinkStock/Getty Images
Заловиха бракониери убили незаконно елен и кошута. Те са били хванати от служители на Северноцентралното държавно предприятие – Габрово (СЦДП) и Държавното горско стопанство Горна Оряховица, в съвместна акция с Районното управление - Горна Оряховица и Регионалната дирекция по горите - Велико Търново.

Случаят е станал на 10 септември в землището на село Николаево, община Стражица. В ранното утро на неделния ден двама горски стражари от СЦДП и ДГС Горна Оряховица застават на пост за наблюдение на ловен район в обхвата на ЛРД с. Николаево. В далечината преминават четири превозни средства и не след дълго се чува изстрел от посоката, в която са се отправили.

Докато чакат пристигането на полицейски екип от Районно управление – Горна Оряховица, горските стражари виждат в далечината друг джип да се движи с отворена задна врата. След известно преследване и опит за осуетяване на проверка от страна на водача на втория джип, и той е спрян. В автомобила са открити найлонови чували, боеприпаси и голям нож, покрит с кръв. При последвал обход на района горските стражари откриват остатъци от трупове на 5-годишен благороден елен и 5-годишна кошута.

В близост до останките откриват още два автомобила със следи от кръв по единия, а след няколко минути се натъкват на мъж, носещ ловна пушка. Междувременно служителите на МВР спират за проверка още един автомобил, в който също са открити боеприпаси.

Благодарение на координация между служителите на СЦДП, полицията и Регионалната дирекция по горите, по случая са задържани общо седем мъже и една жена на възраст между 19 и 63 години, жители на селата Водица и Камен, гр. Попово, гр. Стражица и София. Автомобилите също са задържани за отговорно съхранение в склад на ДГС Горна Оряховица. Образувано е досъдебно производство, допълват от СЦДП.