Забраняват риболова до 3 юни
Забраняват риболова до 3 юни / Sofia Photo Agency, архив

От днес влиза в сила пролетната забрана за любителски риболов у нас заради размножителния период, съобщават от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултура. Тази година със заповед на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов забраната ще продължи 47 дни. Първият ден на новия риболовен сезон ще бъде 3 юни.

За началото на забраната е избран умишлено понеделник, защото така се дава възможност на въдичарите да ловят риба през двата почивни дни, уточни директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултура Явор Недев: „Традиционно забраната винаги е от 15-ти, тази година сме я пуснали от 18-ти, за да може риболовците в България да имат още един уикенд на разположение. Законът за рибарството и аквакултурите е като всички други закони в Република България - когато се придържаме към него, всичко е наред. Той е направен така, че да толерира коректните по закон хора и съответно да наказва нарушителите".

По закон забраната на риболова за видовете риби с пролетно-лятно размножаване продължава 45 дни.

За любителите риболовци има оставени свободни водни обекти на територията на страната за осъществяване на риболов. Във Великотърновска област това старите речни корита на река Янтра в землищата на Раданово, Полски Тръмбеш, Петко Каравелово и Куцина, старите речни корита на река Росица в землищата на Крушето, Бяла черква и Михалци, баластриерата в землището на Дичин и отводнителния канал в местността Блатото, западно от Свищов.