Възстановяването на спортните училища е  приоритет, обяви министър Свилен Нейков
Възстановяването на спортните училища е приоритет, обяви министър Свилен Нейков / Дарик нюз

Възстановяването на спортните училища в България е приоритет за държавата, обяви във В. Търново министърът на спорта Свилен Нейков. Според него целта е в почти всички областни центрове да бъдат изградени държавни спортни училища, в които да се съберат най- талантливите деца.

  • - Г-н министър днес се сбъдва една дългогодишна мечта на великотърновци. Открихте възстановеното спортно училище?
  • - Благодарение на активността на кмета Даниел Панов, на такива имена като Трифон Иванов и Цанко Цветанов, които също положиха усилия, на министерството на образованието и на директорката г- жа Михова това се случи. Надявам се, че в тук в бъдеще ще израснат деца, които ще прославят не само В. Търново, но и България. Ние възстановяваме спортните училища и се надяваме да стартират така както си го представяме. Не откриваме топлата вода, имали сме ги спортните училища и в миналото. Сега имаме седем държавно спортни училища в страната и две в София. Идеята ни е да изградим във всеки голям град по едно и да съберем там най- талантливите деца. Те са потенциала за елитен спорт. Децата още от пети клас се профилират и това определя тяхното бъдеще. Това е един дълъг процес, в който трябва да сме търпеливи. На този етап училището във В. Търново е общинско, но мисля, че ако всичко върви по план догодина и то ще може да кандидатства за държавно. В тази посока имаме заявки и от други градове.
  • - Т.е. искате във всички областни центрове спортни училища?
  • - Не само искаме, но и го правим.
  • - Доказа ли Лондон- 2012, че без спортни училища България няма да има елитен спорт?
  • - Не само Лондон. Шампионите и медалистите от Пекин преди четири години са продукт на спортните училища. 52- ама състезатели от общо 88, участвали преди това в Атина са били в спортни училища. Сега останаха едно- две момичета в художествената гимнастика. Ако нямаме спортни училища няма да имаме и резултати на Олимпийски игри.
  • - Чуха се коментира, че парите са били малко за подготовка, други пъка обявиха, че са били достатъчни. Къде е истината?
  • - Истината е, че трябва да се обединим около идеята да изграждаме спорта. Организацията е тази, която ни липсва. Ако изградим точна структура и правилно управление всичко ще бъде нормално. Това зависи от самите нас.
  • - Община В. Търново има два внесени проекта в Спортното министерство. За стадион до Спортното училище и за закритата писта на стадион "Ивайло". Кога да чакаме отговор?
  • - Проектът за стадион е на стойност 1470000 лева и е без забележки. Очакваме финансиране. до края на година ще видя какво мога да отделя от министерството, за да започне строителството. По проекта за закритата писта, който е над 600 хил. лева има някои неща, които трябва да се до изчистят, но те са нормални, така че и там ще започне реализация.
  • - Пистата на стадион "Ивайло" също е в много лошо състояние и В. Търново ще търси подкрепа за нова. Ще я получи ли?
  • - Нашите усилия са насочени към изграждане на спортна база. Родителите да видят, че децата им ще тренират при нормални условия и да ги запалят.
  • - Рано ли е да ви питам ще искате ли повече средства от финансовия министър Симеон Дянков в следващия бюджет?
  • - Само за спортните училища. Делегираният бюджет е по- голям, защото на децата са осигурени храна и спане. Всичко останало е достатъчно.

Интервюто с министър Нейков можете да чуете в звуковия файл.