/ Община Велико Търново
Във Велико Търново започва празничната програма за отбелязването на 111-годишнината от Независимостта. Това съобщиха от Община Велико Търново.

Градът ще бъде национален център на честванията, посветени на годишнината от обявяването на Независимостта на България. Пъстра поредица от събития включва празничната програма. На паметното историческо събитие, случило се на 22 септември 1908 г, е посветен целият културен календар през септември.

Празничната програма започва днес с популярния Международен фестивал на военните духови оркестри. С атрактивно дефиле музикантите с пагони от няколко държави ще дефилират по главната улица „Васил Левски“ в следобедните часове, а официалното откриване е в 17.00 ч. пред Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“.

Вечерта жителите и гостите на града ще се насладят на ефектния триизмерен спектакъл „Царевград Търнов“. Шоуто е в 20.30 ч. и ще бъде прожектирано върху фасадата на Художествената галерия „Борис Денев” и в пространството около Паметника на Асеневци. 3D мапинг спектакълът е съчетан с ефектно комбинирани лазери и заря, а въздействащата музика ще напомни за величието на Второто българско царство, славната династия на Асеневци, както и съвременната роля на Велико Търново като историческа и духовна столица.

Празничният 22 септември започва в 7.30 ч. с празнична Литургия в средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици“. Историческа възстановка в двора на църквата ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта. С военен ритуал в 10.30 ч. едновременно на крепостите Царевец и Трапезица ще бъде издигнато националното знаме. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова.

Венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следва шествие до паметника „Майка България”, а пред сградата на Общината ще има спектакъл на военните оркестри и концерт на любителски формации.

В 14.00 ч. жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност”. Обиколката включва църквите в квартал „Асенов”. През целия ден входът за крепостта „Царевец“ и храма „Св. Четиридесет мъченици” ще бъде свободен.

В 17.00 ч. на сцената пред Общината започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова. Час по-късно по главната улица ще се извие Голямото търновско хоро, което обичната народна певица и кметът Даниел Панов ще поведат. В 19.00 ч. на площад „Цар Асен I” пред „Царевец“ ротите на Националния военен университет „Васил Левски“ ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове по време на тържествената заря-проверка. В 20.15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина”.

Програмата продължава и на 23 септември, когато пред крепостта „Царевец“ ще се състои двучасов спектакъл на военните оркестри, участващи в международния фестивал. Шоуто започва в 10.30 ч. и е със свободен вход.