Всеки втори е хипертоник, всеки трети - с болно сърце
Всеки втори е хипертоник, всеки трети - с болно сърце / netinfo

Всеки втори българин е хипертоник, всеки седми страда от диабет, а всеки трети е със сърдечно-съдово заболяване. Това показват резултатите от изследване, обхванало 2 800 души в столицата, което бе представено във Велико Търново по повод старта на програма „Протекция”.

Кампанията предвижда безплатни консултации и изследване на сърдечно-съдовия риск, които ще извършват в 10 аптеки във Велико Търново медицински консултанти от Дружеството на кардиолозите.

Всеки пети българин е с висок холестерол, показва още проучването. Близо 40% от изследваните са с наднормено тегло, такъв е процентът и на хората, които пушат. Една пета от анкетираните употребяват алкохол, а 36 на сто не спортуват изобщо.

България се нарежда сред първите места в Европа и света по заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания. В по-голямата си част появата им е в тясна зависимост от начина на живот, възрастта и пола, каза д-р Йорданка Томова, специалист-кардиолог в областната болница във Велико Търново.
Възможно е честотата на сърдечносъдовите заболявания да бъде ограничена чрез подходящи профилактични мерки, смята още тя. Чуйте я в първия прикачен файл...

Програма "Протекция" e създадена с цел превенция и профилактика. Нейната задача е информиране и ограничаване на рисковите фактори и намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

Регионални кампании на програмата са организирани още във Варна, Бургас и Пловдив. В старата столица безплатните консултации и измерване на кръвното налягане ще се правят до 14 юни.

Какво съветват лекарите-специалисти - чуйте д-р Станимир Хастърджиев, координатор на програма „Протекция” във втория прикачен файл...