/ netinfo
Велико Търново ще участва в Европейската година на културното наследство, за каквато е определена 2018-а и която официално стартира на 5 януари. В националния календар на инициативата на Европейската комисия, която е под ръководството на председателя й Жан-Клод Юнкер, са включени три големи събития в Старата българска столица.

Участието на Велико Търново в националния календар е свързано със събитията Средновековен фестивал на историческите възстановки „800 години Иван Асен Втори“, Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите, както и петнадесетото издание на Международното изложение „Културен туризъм“.

Велико Търново изпрати 2017 година с повече от 500 събития в културния календар

Трите големи форума ще използват официалното лого на Европейската година на културното наследство 2018. Присъединяването им към националния календар дава възможност за още по-силно представяне на забележителностите, богата история, култура, традиции и обичаи на Велико Търново и страната в периода на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Тазгодишното издание на летния Средновековен фестивал на историческите възстановки  ще е посветен на 800-годишнината от интронизацията на един от най-големите български и европейски владетели – цар Иван Асен II.

По традиция големият форум ще превърне крепостта Царевец в жив средновековен град, в който посетителите ще могат да се запознаят с бита, обичаите, порядките, въоръжението и военното дело, кулинарията и фолклора през XII-XIII век.

В самия край на лятото Самоводската чаршия отново ще събере занаятчии и артисти от цяла България и от чужбина. Традиционният празник се радва на много голяма туристическа популярност. За трите дни през 2017 г. Нощта на Самоводската чаршия и фестивалът на занаятите бяха посетени от повече от 25 000 души.

6% повече туристи са посетили обектите на РИМ-Велико Търново през 2017 г.

XV Международно изложение „Културен туризъм“ е единствената специализирана туристическа борса в България, която през 2018 година ще бъде в съвсем нов формат. Във Велико Търново отново ще гостуват десетки участници от цял свят, които ще представят възможностите за културен туризъм в редица държави.

Европейската година на културното наследство ще включва хиляди събития на европейско, национално, регионално и локално ниво. В тематичната поредица ще участват всички 28 държави членки.

Това е единствената досега тематична година, организирана от Комисията под ръководството на Юнкер. Тя ще протече под мотото “Културното наследство за една по-надеждна Европа“.

Целите на мащабната инициатива са културното наследство да бъде използвано още по-ефективно като стратегически ресурс за бъдещето на Европа, все повече хора да бъдат насърчени да го изучават и откриват, да се засили чувството на принадлежност на европейците към общото европейско семейство.