В. Търново ще домакинства голям китайски фестивал през следващото лято
В. Търново ще домакинства голям китайски фестивал през следващото лято / DarikNews.bg

Зам.-министърът на нематериалното културно наследство на Китай Хуан Цян е на двудневно посещение във В. Търново, заедно с делегация от Китайския културен център в Москва.  Гостите се срещнаха с кмета Даниел Панов, за да обсъдят възможностите старата столица да домакинства голям китайски фестивал през 2014 г. Грандиозният концерт ще събере над 500 деца и младежи от националния ансамбъл по музика и танци на Китай.

Фестивалът ще представи традиционни китайски танцови и бойни изкуства, както и популярни в тяхната страна групи и изпълнители. Предвижда се събитието да гостува във Велико Търново между 20 и 30 юли догодина. Точната датата тепърва ще се уточнява и вероятно ще бъде предоставена сцената на Летния театър, каза кметът Даниел Панов.

Фестивалът се организира от 10 години в различни държави. Досега младите артисти са представяли своето изкуство във Виена, Будапеща, Москва, Малдивите и Сидни. На изключителен успех китайският национален ансамбъл се радва в Ню Йорк, където изнася концерти през година. Целият му състав наброява над 1000 млади певци, танцьори и спортисти.

Провеждането на фестивала във Велико Търново ще бъде в подкрепа на кандидатурата ни за Европейска столица на културата през 2019 г. Предвижда се да бъде изработен специален видеоклип, който ще рекламира събитието и града ни по всички медии в Китай, уточни кметът.

Китайският зам.-министър Хуан Цян идва за първи път в България. Много е впечатлен от старата българска столица. Довечера гостите ще гледат аудио-визуалния спектакъл “Звук и светлина”, а утре ще посетят културно-историческите забележителности в района.