В. Търново чества 135 години от Освобождението си от турско робство
В. Търново чества 135 години от Освобождението си от турско робство / Дарик нюз

С поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника на генерал Гурков в парк "Марно поле" започнаха тази вечер тържествата в чест на 135 години от Освобождението на В. Търново. Те бяха поднесени от вицепрезидента Маргарита Попова, Владимир Клеманов- генерален консул на Руската федерация в град Русе, кмета Даниел Панов, народния представител Христо Христов, областния управител проф. Пенчо Пенчев, ректора на НВУ "В. Левски" бригаден генерал  Цветан Харизанов, зам.- ректора на ВТУ доц. Петко Петков, общински съветници, общественици и граждани, а великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва на църковнославянски в памет на загиналите войни.

По- късно цветя бяха поднесени и пред паметната плоча на загиналите за свободата на България пред Военния клуб и пред Паметника Майка България.

Тържествената заря- проверка е от 21 часа пред МДТ "К. Кисимов". Пред сградата на театъра приветствия ще поднесат вицепрезидента Маргарита Попова и генералният консул на Руската федерация- Владимир Климанов, а кметът Даниел Панов ще произнесе официално слово.

Утре от 9 часа в църквата "Възнесение Христово" започва панахида- възпоменание за загиналите за освобождението на Търново и България. Там ще бъдат показани и мощите на фелдмаршал Гурко. В 10, 30 ч. от паметника на Христо Иванов- големия по ул. "Гурко" ще премине шествие, към което кметът покани всечки великотърновци да се присъединят. В 12 часа в Изложбени зали "Рафаел Михайлов" ще бъде открита експозиция от фотографии "Архивът на Гибсън", предоставени от Иво Хаджимишев. Възстановката на превземането на Конака от войниците на Гурко е от 17 ч. В музей Възраждане и Учредително събрание ще може да се видят оръжия, лични вещи и снимки на участници в Освобождението на България, подредени в изложба, която ще бъде открита в 17, 30 часа. Празничният концерт е от 19 ч. в парк "Марно поле", а от 21, 30 ч. ще бъде излъчен спектакълът "Звук и светлина".